0724 222 266
0767 727 777

Logo Pret Beton Beton la pret "BETON"
GREEN TRADE IMPEX SRL

Cum sa alegi cel mai bun constructor si sa obtii cel mai bun pret?!

661a38db46a6e918179b84e547f4e719141638765697

Cum alegi cel mai bun constructor, pentru un pret bun?

Sa te prezinti nepregatit in fata constructorului este ca si cum l-ai ruga sa-ti ia mai multi bani decat e cazul. Daca esti nepregatit, este preferabila amanarea constructiei. Altfel, constructorul te simte si profita cat poate. Ce inseamna sa fii pregatit?

 1. Sa ai la indemana un proiect detaliat, optimizat potrivit costurilor, care sa cuprinda toate specialitatile;
 2. Sa ai un document care sa detalieze foarte bine masuratorile de structura si arhitectura, care sa cuprinda si detalii despre instalatiile perfect executate;
 3. Sa ai autorizatia de construire;
 4. Sa ai o documentatie solida, bazata pe evaluarile altor constructori, cu privire la pretul si durata constructiei (preferabil este sa notezi informatiile, deoarece, bazandu-te pe faptul ca tii minte, s-ar putea sa omiti detalii importante).

Totusi, cum alegem constructorul?

Trucuri de cercetare si negociere pe care ar trebui sa le aiba la indemana orice client.

Voi prezenta in continuare 14 elemente esentiale in alegerea unui constructor.

 1. Cere tuturor prietenilor, rudelor, cunostintelor etc. cate o recomandare (sau mai multe) si fa o lista cu 5 constructori care-ti inspira incredere din punct de vedere al standardului de calitate la care lucreaza, potentialul interes pe care il prezinta pentru constructia ta, dar tine cont si de preturile percepute pentru lucrari.
 2. Imagineaza-ti ca faci un casting si cel mai bun va fi ales de tine. Asadar, fa un dosar pentru fiecare. Mentioneaza recomandarile, oferta de pret si orice alta informatie relevanta.
 3. Cand primesti recomandarile despre un constructor nou, cere informatii suplimentare. Ce a facut bine/rau? Cum s-a incadrat in timp/buget? Ce greseli a facut? Ce competente are? In ce procentaj a respectat planurile? Clientii respectivului l-ar mai alege si a doua oara? A folosit oameni priceputi? Etc.
 4. Alege sa vizitezi cateva case (in jur de 4 case pentru fiecare) asemanatoare cu ceea ce iti doresti tu sa construiesti, realizate de catre fiecare constructor in parte. Fii atent la pereti (cat de drepti sunt), la cat de multumiti sunt cei care au dorit constructia. Este bine sa mergi cu un prieten inginer constructor sau cu arhitectul. Astfel vei avea o parere tehnica si relevanta.
 5. Din cei constructori alesi initial alege doar trei pe care sa-i studiezi in continuare.
 6. Cere-le celor trei constructori o evaluare amanuntita si anticipata a viitoarei tale constructii. Explica-le ca te astepti ca in acel deviz trebuie sa apara fiecare fier/surub/caramida etc. Vrei sa stii totul detaliat la maximum raportat la costuri si timp.
 7. Anunta-i ca vrei informatiile in doua saptamani. Un timp mai scurt te-ar putea ajuta sa pierzi un constructor bun (si constructorii sunt extrem de ocupati). Renunta la cei care au intarziat mai mult de o zi-doua.
 8. Fa un tabel explicit, bazandu-te pe intregul dosar al fiecarui constructor dintre cei trei. Creaza-ti un sistem de punctaj care sa apara sub forma unui tabel astfel: Marius: 40% pret,  25% referinte, ... garantii executie, timp de executie, impresie totala despre el si oamenii lui etc.
 9. Compara devizele si analizeaza diferentele. Incercuieste-le pe cele care iti pot aduce reduceri de pret fata de recomandarile celorlalti 2 constructori. Cand vei negocia cu constructorii, adreseaza-le intrebari ca: „Ati trecut ca am nevoie de 200 metri cubi de caramida, comparativ cu X care mi-a spus ca am nevoie de 180. De ce...?” sau „De ce ati trecut costuri de Y lei pentru beton? Un alt constructor mi-a facut un calcul in care costul final era mai mic cu 10%.” etc.
 10. Negociaza cu fiecare pretul si timpul. Ia in calcul posibilitatea unei reduceri de 10-15% fata de cea mai buna evaluare. Fii atent sa nu castigi pe partea de costuri si sa pierzi pe cea de calitate.
 11. Cand esti multumit de rezultat, noteaza-ti responsailitatile fiecaruia, detalii despre deviz, timing. Raspundeti-va (cu ajutorul constructorului) la intrebari ca: „daca imi respect toate obligatiile mentionate aici, mai trebuie sa fac altceva pana la predarea casei?”. Negociati orice alta noutate.
 12. Alege doi constructori pentru faza finala si explica-le ca dumneavoastra optati pentru cel cu care vorbiti (datorita impresiei lasate, increderea pe care o inspira etc.), dar sotia sau alta persoana apropiata insista pentru un alt constructor mai ieftin. Tehnica asta de tip „ajuta-ma sa te ajut!” da rezultate de foarte multe ori. Nu exagera sau risti sa pierzi ambii constructori.
 13.  Alege constructorul cu care vei colabora si negociaza contractul de construire cu el. Este bine ca acel contract sa fie redactat de un avocat de incredere si sa cuprinda devizul si timingul, penalitati pentru intarziere, incetarea contractului in caz de nerespectare a standardului de calitate, a termenelor, sau a devizului. Responsabilitatile fiecarei parti, garantii, data de incepere, costul final si fix etc. Sunt elemente foarte importante si trebuie sa apara si ele in acest contract.
 14. Invita constructorul sa luati masa in oras. Imprieteneste-te cu el si fa-l sa te placa, dar mentine distanta pentru a nu-i implementa ideea ca ii vei ierta abateri in numele prieteniei.

Constructorul este un angajat. El stie exact ce are de facut, cu ce, cat de bine si cat timp. Sa-l selectezi pe cel mai potrivit nevoilor tale te poate scuti de timp si bani.