0724 222 266
0767 727 777

Logo Pret Beton Beton la pret "BETON"
GREEN TRADE IMPEX SRL

Rezistenta betonului

A9e39d835cd712aabd175eb5f5cf84e9141560664536

Rezistenta betonului la compresiune este una dintre caracteristicile de baza la care trebuie sa ne gandim atunci cand punem accentul pe calitate, iar in domeniul constructiilor calitatea trebuie sa fie regula de baza. Rezistenta la compresiune este determinata de multi factori, dar cei mai importanti sunt:

 

Dozarea corecta a agregatelor si modul in care afecteaza acest lucru rezistenta betonului

Sa ne imaginam niste granule sferice, stand unele peste altele, iar interspatiile dintre ele fiind ocupate (partial) de niste granule mai mici, care lasa alte interspatii si mai mici si tot asa. Observam ca aceste granule, cu diametrele lor diferite, duc la o umplere cat mai completa a spatiului. Pentru ca nu putem reduce diametrul granulelor suficient de mult incat sa nu mai existe spatii libere, apelam la pasta de ciment. Aceasta pasta de ciment are granule extrem de fine, sa spunem ca de nivelul miimilor de milimetru. Daca dozam corect nisipul, vom reduce substantial spatiul care trebuie ocupat de pasta de ciment si astfel reducem consumul acesteia.

O compozitie ideala a betonului o regasim in imaginea din partea stanga:

g1 = pietris;

g2 = pietris mic (margaritar;

g3 = nisip;

punctele gri = ciment (liantul care ţine “legate” toate componentele).

Daca dozajul de ciment este prea mare vom avea de-a face cu contractii mari in timpul intaririi, deci cu microfisurari pronuntate. Daca dozajul de ciment este prea mic, vor exista goluri in masa.

 

Rezistenta betonului si raportul apa/ciment

Daca necesarul de apa va fi depasit, surplusul de apa va duce la un beton cu mai multi pori, deci mult mai slab. Idei precum "adaugam apa in plus sa curga sau sa se aseze cimentul mai bine, ori pentru ca a inceput sa se intareasca  sunt extrem de nocive si trebuie sa renuntati la ele cu orice pret. Daca vreti sa facilitati punerea in opera, puteti sa utilizati aditivi plastifianti.

Reteta unui beton se stabileste in functie de parametrii precum: rezistenta mecanica ceruta, dimensiunile geometrice si armarea elementelor ce urmeaza a fi realizate, agresivitatea mediului la care betonul va fi expus pe perioada de expolatare, factorii de mediu in momentul punerii in opera, coeficientul de permeabilitate necesar, cerinte economice, alti parametrii necesari indeplinirii scopului pentru care respectivul element/constructie de beton este proiectat. Din acest motiv, nu exista retete de beton universal corecte

Punerea in opera

O metoda foarte intalnita pe santiere este prepararea betonului in betoniera. Exista cateva conditii de baza pe care trebuie sa le respectam daca vrem sa obtinem un beton de calitate folosind betoniera:

        - cimentul folosit sa aibe clasa de rezistenta corespunzatoare si sa nu fie alterat;
        - agregatele folosite sa fie de calitate, curate si sa aiba aspect uscat;
        - cantitatile din reteta sa fie respectate cat mai exact;
        - sa se efectueze malaxarea suficient timp pentru o buna omogenizare.

Trebuiie sa avem un beton proaspat, bine dozat si omogenizat, sa fim atenti ca acest beton sa umple  foarte bine cofrajul si in acelasi timp sa-si pastreze omogenitatea. Ca sa evitam segregarea(pietrisul de dimensiune mare din amestec sa “se aleaga”) si "lopatarea", betonul se va turna de la inaltimi cat mai mici; dupa care urmeaza vibrarea, care va duce la umplerea completa a golurilor. Atentie!!! Vibrarea excesiva are ca efect segregarea.